Så'n en slags orkester

Fodvarmerne blev startet i Århus i 1990 af Karsten Ruge, klarinettist, saxofonist, sanger og showmand, (født i 1946) da han forlod et af Danmarks ældste jazzbands, Arosia, efter over 18 års virke.

Hans idé var at bringe gamle garvede jazzmusikere sammen med unge, fremadstormende folk, for derved at opnå et dynamisk orkester, hvor man brugte de gamles erfaringer fra mange år ”on the road” til at skabe stabilitet og overblik, og de unges gå-på-mod til at give musikken et ”kick in the ass”.

”De gamle” fandt han i bassisten Hans Aabenhus, (født i 1944) samt to ligeledes eks-Arosia medlemmer, nemlig

20 års jubilæumskoncert 2010 i Tivoli Friheden, Aarhus

trompetisten Gunnar Lautrup, (født i 1947) og banjospilleren og sangeren Ernst Hornslet, (født i 1940). Så var grunden lagt.

”De unge udvalgte” blev basunisten Anders V. Juhl (lyder navnet Valdemar den Store), (født i 1968) og trommeslageren Mads Holck, ligeledes født i 1968).

Fodvarmerne, Jazz-/Folkteltet 2017

Det skulle hurtigt vise sig, at Anders fik sat noget skub i Gunnar og Karsten i blæsergruppen og Mads fik Ernst og Hans i rytmegruppen til at virke 30 år yngre.

I år 2003 bliver orkestret udvidet med endnu et medlem af "ældregruppen", idet den kendte barpianist Ivar Sørensen valgte at aftjene sit otium som jazzmusiker i Fodvarmerne.

Fodvarmerne spiller traditionel jazz som man gjorde i 50- 60’erne. Der er altid knald på fra første trut.

Karakteristisk for orkestret er, at det er forbandet svært at holde humøret nede. Det er det samme, om publikum er en tusindtallig skare på en festival, moster Gerdas 40-års fødselsdag eller en jazzklubs tobakstågede atmosfære.

Hvor Fodvarmerne er, er der liv og glade dage. –Og jazzmusik af høj kvalitet. At Fodvarmerne er et decideret liveorkester viser sig også i, at det kun har indspillet én CD, ”Fodvarmeriet 2002”. En live-optagelse under Århus Festuge, som giver et godt indtryk af, hvad gutterne formår på en scene.

Besætning

Navn

Instrument

Alder i løbet af 2019

Ernst Hornslet

Banjo, vokal

79 år

Ivar Sørensen

Klaver

76 år

Hans Aabenhus

Kontrabas

75 år

Karsten Ruge

Klarinet, saxofoner, vokal

73 år

Gunnar Lautrup

Trompet

72 år

Anders Juhl

Trækbasun

51 år

Mads Holck

Trommer

51 år